The PIT

29.08.2010 13:37

 

Článek o lokalitě The Pit na kterou určitě ve třetím kole naší navštěvy v Mexiku zavítáme napsal David z Cenotes Control s kterým se vídáme a známe z našich návštěv Mexických cenotů a naposledy jsme se setkali u projektu Quest na mapování Rancho Pojo, kde mimo jiné přípravuju filmový dokumentík. Zdar Milda

UTD/EJPP The Pit Project 2009
Napsal David Dušek
zdroj divestar.eu

V listopadu roku 2009, UTD Cave Diving Team ve spolupráci s EJPP (Ejido Jacinto Pat Project) exploroval cenot znamý jako The Pit nacházející se u městečka Tulum v Mexiku na části poloostrova Yukatán.
Cenote The Pit je nejhlubší jeskyní v této oblasti s hloubkou 119,1 metrů a patří k jeskynnímu systému Dos Ojos (Dvě Oči), který je v součastné době třetí nejdelší zatopenou jeskyní na světě, s délkou přesahující 64 kilometrů.

Hlavním cílem našeho projektu bylo zmapovat tuto část jeskynního systému, shromáždit data pro 3D mapu, získat data týkající se kvality protékající vody v této části Yukatánského poloostrova a samozřejmě se pokusit o nalezení nových neobjevených částí této jeskyně.

Cenote The Pit tvoří 30 metrů vysoké a přes 50 metrů široké chodby. Tyto více než masivní prostory jsou propojeny s menšími restrikcemi a úzkymi chodbami, které se poté znovu otevírají v neuvěřitelně obrovské dómy. Vstupní jezírko cenotu The Pit je kolekcí těchto úctihodně velkých prostor a malých restrikcí, které ho spojují v jeden celek. Přístup k cenotu tvoří 5 kilometrů dlouhá prašná a rozbytá cesta džuglí, kde je posledních 300 metrů opravdu potřebné teréní off-road vozidlo.



Nick T před více než devítihodinovým ponorem

Dopravit naše potápěčské vybavení ke vstupní části cenotu byl tedy úkol sám o sobě. Další logistický problém byl dostat veškeré potřebné vybavení určené na potápění do vody. Cenote The Pit je masivní vápencová díra s 12 metrů vysokým převysem a strmými a kluzkými svahy, což by dělalo přepravu těžkého potápěčského vybavení nahorů a dolů velmi obtížnou, někdy až nebezpečnou. Jediným bezpečným způsobem, jak dostat potápěčské vybavení jako dvojčata, rebreathery, stage láhve a skútry do vody, bylo použít kladkový systém. I tak při přepravě tězkých rebreatherů, které vážili okolo 90-ti kilogramů, bylo zapotřebí až pět lidí.
V několika následujících dnech UTD/EJPP tým pracoval v hloubkách více než 90 metrů s časy na dně přes 2,5 hodiny a s celkovou dekompresí vyžadující i 7 hodin.

Den 1
Ještě den před samotným začátkem projektu máme všichni účastníci sraz v městečku Puerto Aventuras v restauraci Gringo Dave. Po příjezdu nás vítá kamarád Nick Toussaint, organizátor celého projektu, a seznamuje nás s dalšími členy týmu, co už zatím dorazili. Při čekání na ostatní ještě s Andrew Georgitsisem probíráme naši budoucnost jako instruktoři v organizaci UTD (Unified Team Diving).

Po příjezdu zbývajících členů projektu začíná Nickova prezentace a plán pro čtyři následující dny explorace, kde jsou rozebrány veškeré podrobnosti a detaily projektu. Další člen týmu, Simon Richards, všem táke popisuje práci s Aqualabem, přístrojem určeným pod vodu, který odebírá vzorky vody jako salinitu, PH a rozpuštěné množstvý O2. Dále nám také ukazuje senzory měřící teplotu vody, které budou rozmístěny v různých částech a hloubkách cenotu The Pit .
Po ukončení všech prezentací si ještě objenáváme výborné argentinské steaky a langusty a dorozebíráme poslední detaily na nadcházející den.
Jelikož jsme vázáni i prací v našem potápěčském centru, dohodli jsme se s bráchou, že se na projektu budeme střídat ob den.

Vlevo: Andrew před vstupem do habitatu

Den 2
Jak bylo včera domluveno, ve 12 hodin odpoledne čekáme s Gabrielem u vstupní brány do Dos Ojos Ejido na ostatní členy projektu. Nakonec čekáme celou hodinu a půl na poslední opozdilce a konečně vyrážíme směr cenote The Pit . Jelikož jsou v týmu potápěči z celého světa, je první den projektu věnován spíše seznámení s cenotem pro ty, kteří se zde ještě nepotápěli. Dále také chceme zkontrolovat podmínky okolo vstupu do jeskyně, protože v posledních dnech vydatně pršelo a bláto a kluzký vápenec by mohli komplikovat přepravu těžké potápěčské výstroje k cenotu.

Po příjezdu na místo zjišťujeme, že je vše v pořádku a projekt tedy může začít. Před samotným potápěním ještě dolaďujeme poslední detaily a po nastrojení dvojčat a rebreatherů se s Gabrielem oblékáme do suchých obleků. Jdeme do vody sundávat po kladce spuštěnou výstroj pro ostatní. Jak už bylo řečeno, největším problémem je dostat veškeré potřebné vybavení na ponory do cenotu. Všechno jde ale jako po másle a zanedlouho se potápěčská výstroj celého týmu vznáší na hladině. Z jedenácti přítomných potápěčů se rozdělujeme do třech týmů. Mike a Andrew jdou otestovat funkčnost rebreatherů do hloubky 60-ti metrů v doprovodu Andyho a Sergiho, kteří je následují s otevřeným okuhem. Gabriel jde Donovi a Kevinovi, kteří jsou v tomto cenotu poprvé, ukázat vstupní část jeskyně začínající ve 40-ti metrové hloubce. Já, Nick T a Alla jdeme zkontrolovat habitat v devíti metrech, jestli je stále funkční a na svém místě, kdy nás s kamerou následuje Nick A. Habitat je menší suchá komora určená pro dlouhou finální dekompresi exploračního týmu. Po kontrole habitatu rozmísťujeme první senzory meřící teplotu vody v mělčích částech jeskyně a ještě natahujeme traverzovou linku mezi habitatem a hlavní linkou, pokračující do nejhlubší části jeskyně. Zbývající čas si ještě užíváme v kavernové zóně nad syrovodíkovou mlhou, nacházející se ve 30-ti metrové hloubce, která budí dojem, jakoby jste se vznášeli nad oblaky. Již za tmy pak každý vyrážíme svým směrem domů, kdy se ještě po cestě zastavujeme s Mikem a Gabrielem na výborných místních tacos.

Den 3
Bohužel tento den se ani jeden z nás projektu zúčastnit nemůže, jelikož jsme vytíženi prací. Z doslechu se pouze dozvídáme, že Andy a Nick A rozmístili dekompresní láhve pro explorační tým mezi hloubkami 36-21 metrů. Mezi tím ještě Sergi a Mike umístili láhve s čistým kyslíkem do habitatu a také ho pro jistotu naplnili čerstvým vzduchem. Andrew a Nick T se vydali na jejich první ponor do hloubky 90-ti metrů, kdy ještě jednou testovali funkčnost rebreatherů, přičemž s sebou vzali i Aqualab na měření a odebírání vzorků kvality vody a rozmístili další senzory měřící teplotu vody v hlubší části cenotu.

Den 4
Tento den se na projekt vydává Zdenek, mezitím co já za něj dokončuji v cenotu Calavera jím vedený jeskynní kurz pro 2 potápěče z Anglie. Dnes bude na projektu hodně práce a tak brácha s Mikem vyrážejí velmi brzy ráno. Jako každý den předchází potápění briefing, nastrojení a spuštění veškeré potřebné výstroje do cenotu. Alla a Gabriel jdou jako první do vody a vydávají se zkontrolovat habitat a umístit do něj láhve s argonem, záložní světla a dekompresní láhve s kyslíkem pro Andrewa a Nicka T. Zdenek má dnes na programu společně s Mikem umístit skútry, postupové a dekompresní láhve pro explorační tým do hlubších částí jeskyně. Bohužel na hladině zjišťuje, že si nejspíše při vstupu do cenotu roztrhl manžetu u suchého obleku, a tak přenechává svůj úkol Sergimu a alespoň pomáhá na suchu s přepravou rebreatherů a skútrů a později se věnuje jemu oblíbenému grilovaní a přípravě jídla pro ostatní. Po umístění všech postupových a dekompresních láhví se Nick T a Andrew vydávají na ponor, při kterém chtějí zmapovat hlubokou část jeskyně a získat data pro 3D mapu. Bohužel asi po hodině od zahájení jejich ponoru je Zdenek vidí na jejich první dekompresní zastávce, což znamená, že musel nastat nějaký problém. Andy a Nick A se tedy vydávaji do vody, aby zjistili, co se přihodilo. Po chvíli se ostatní dozvídají, že se Nickovi kompletně vyplavil jeho rebreather. Při jejich výstupu je tedy doprovází Andy a Nick A a postupně je v mělčí hlouce střídají Alla a Gabriel, kteří je doprovází rovnou na hladinu, protože Andrew s Nickem T dnes nepoužili habitat pro dekompresi. Dnešní den tedy nebyl úplně podle našich představ, ale takové věci se prostě čas od času stávájí a nezbývá nic jiného, než je hodit za hlavu a soustředit se na další den projektu.
Celý tým se také domlouvá, že se dnes veškeré potápěčské vybavení nechá u vstupu do jeskyně přes noc, a tak Gabriel a Mike přespávají v autě v blízkosti cenotu.

Den 5
Poslední den projektu. Jelikož jsem z předešlích dní zvyklý, že každý jezdí později než ve smluvenou hodinu, přispávám si a vezu se až s bráchou, který mě vysazuje u vsupu do Dos Ojos Ejido a pokračuje s několika klienty na jeskynní ponory do cenotu Nohoch Nah Chich. Dorážím asi o 20 minut později a k mému údivu už zde nikdo není. Pronajímám si tedy u vstupu čtyřkolku s místní paní Mayského původu, která mě raketovou rychlostí dopravuje k cenotu The Pit . Vše už je v plném proudu a tak přikládám ruku k dílu a pomáhám při přepravě skútrů a rebreatherů do cenotu. Po chvíli práce je mi zadán nový úkol, grilování. Rozdělávám tedy oheň a vegetím. Jakmile je to možné, házím maso a klobásy na gril. Výtečná vůně přilákala celý tým, a tak tedy všichni pohromadě obědváme a probíráme podrobnosti dnešního dne. Andrew a Nick T dnes chtějí podrobně zmapovat hlubokou část jeskyně pro 3D mapu jak už chtěli včera a pokud zbyde čas, porozhlédnou se, jestli zde není nějaká nová neobjevená chodba pro budoucí exploraci. Andrew mě ještě žádá, jestli bych mohl být v jednom z týmů, který je bude kontrolovat během jejich dlouhé dekomprese v habitatu. Samozřejmě souhlasím a později se domlouvám s Allou, Gabrielem a Sergim, kteří budou mít stejný úkol jako já.



Team

Explorační tým plánuje Bottom Time 2-3 hodiny ve hloubce okolo 100 metrů, což znamená dekompresi okolo sedmi hodin a celkový čas ponoru více než deset hodin. Jakmile je vše potřebné připraveno, Nick T a Andrew se vydávají na jejich dlouhý ponor. Krátce po jejich zanoření s Allou, Sergim a Andym střídam po půl hodinových intervalech na hladině a dáváme pozor, kdy se v hloubce objevý světla exploračního týmu. Mezitím jede Gabriel a Nick A dokoupit nějaké maso a po jejich příjezdu pokračujeme v grilování. Asi po 2,5 hodině vidím Sergi Nickovo a Andrewovo světlo. Andy a Nick A je tedy jdou zkontrolovat na dekompresní zastávku ve 36-ti metrech, kdy od nich odebírají 8 postupových a dekompresních láhví a 4 skútry. Po půl hodině se vracejí na hladinu a konstatují, že je vše v naprostém pořádku. Střídají je Gabriel a Alla, kteří doprovází Andrewa a Nicka až k habitatu, kde už na ně se Sergim čekáme. Pomáháme jim vysléct se z těžkých rebreatherů a dostáváme je do habitatu. Tam se dozvídáme, že kompletně zmapovali blubokou část jeskyně pro 3D mapu a našli jeden nový tunel v hloubce 90-ti metrů, ale už nezbyl čas na jeho průzkum. I tak nás tato zpráva velmi těší a na hladině se o ní dělíme s ostatními, kteří jsou také velmi nadšeni tímto objevem. Po práci dorazil i Zdenek a s ním i Kevin a Don. Po několika kontrolách habitatu obou našich týmů mi Andrew sděluje, že je vše v pořádku, oba se cítí velmi dobře a mají dostatek kyslíku na dokončení dekomprese, a tak už stačí pouze jeden tým, který je bude čas od času kontrolovat. Bereme tedy jejich rebreathery s sebou na hladinu, kde se se Sergim vyslékáme z výstroje a z vody šplháme na okrajovou římsu cenotu. Ve vodě už tak zůstává pouze Alla a Gabriel. Andy a Nick A mezitím z jeskyně dopravili zbytek výstroje a lahvý na hladinu, a tak nás čeká poslední úkol, a to vytahat a naložit do aut veškeré vybavení co tady ještě zůstalo. Průběžně nás se Zdenkem, Mikem a Sergim na kladce střídají Nick A, Kevin, Don a Andy a tak jde práce celkem pěkně od ruky. Asi po hodině máme všechno naloženo a už jen čekáme na pomalý finální výstup posledních členů týmu ve vodě. 9,5 hodiny po Nickově a Andrewově zanoření se opět objevují ve vstupním jezírku cenotu The Pit , tentokrát v doprovodu Gabriela a Ally. Jelikož už je po setmění, moc se zde nezdržujeme a celý tým se přesouvá do městečka Tulum na večeři, která se v zápětí mění na kdo vypije víc.



Andrew a Nick při dekompresi v habitatu

Jenom s obdivem sledujeme Andrewa a Nicka, jak po skoro 10-ti hodinevém ponoru ve stometrové hloubce do sebe hází jedno pivo za druhým. Ve tři hodiny ráno se už všichni jen loučíme a slibujeme si, že se za rok zase sejdeme na společném projektu. Někteří odjíždějí domů hned druhý den a zbytek členů týmu ještě zůstává a několik dní potápí v překrásných jeskynních systémech, které Yukatánský poloostrov skrývá. Bráchu čeká opět práce v našem Dive Shopu v Playa del Carmen a já s Andrewem záčínám sedmidenní instruktorský kurz do organizace UTD.
Těchto pět báječných dní projektu nám přineslo mnoho nových přátel, dobrodružství, legrace ale i spoustu zkušeností. Nezbývá nám tedy nic jiného, než čekat do příštího roku, až se celý tým opět sejde a budeme tak moci dokončit naši rozdělanou práci, která zatím vypadá velmi slibně.

UTD/EJPP Cave Diving Team 2009
Nick Toussaint (Mexiko)
Andrew Georgitsis (USA)
Simon Richards (Velká Británie)
Mike Netto (Brazílie)
Sergi Peréz (Španělsko)
Andy Huber (USA)
Nick Ambrose (USA)
Alla Popová (Rusko)
Gabriel Gasca (Mexiko)
David Dušek (Česká Republika)
Zdenek Dušek (Česká Republika)
Kevin Dow (USA)
Don Chennavasin (USA)

Poděkování
Dos Ojos Ejido
Protec Playa
Aqua Caves
Cenotes Control
Aquatic Tulum
Dive Xtras
Megalodon USA
Megalodon Brazil
 

—————

Zpět